ذخیره سازی گاز به روش SNG

ذخیره سازی گاز به روش SNG

مقدمه­

با توجه به اینکه ایران دارای ذخایر عظیم گازی همچون متان (گاز طبیعی)، پروپان و بوتان (گاز مایع) و... می ­باشد، لذا بسیاری از کارخانه ­های صنعتی اعم از فولادی، نیروگاهی و غیره به گونه­ ای طراحی شده­ اند که سوخت اول و اصلی واحدهای صنعتی مذکور گاز طبیعی می ­باشد. همچنین گاز طبیعی در حجم قابل ملاحظه­ ای به عنوان سوخت دوم خوردو (گاز طبیعی فشرده یا [1]CNG) و سوخت مورد نیاز واحدهای مسکونی نیز استفاده می ­شود. پالایشگاه ­ها و پتروشیمی­ های زیادی در کشور احداث گردیده که نه تنها حجم گاز طبیعی تولیدی آن­ها نیاز مصرف واحدهای صنعتی و مسکونی فوق­ الذکر را تامین می­ نماید بلکه ظرفیت صادرات به سایر کشورها را فراهم نموده­ اند. با این وجود، با برودت هوا و کاهش دما در فصل زمستان میزان مصرف گاز طبیعی خصوصا در بخش مسکونی ­آن ­چنان افزایش می­ یابد که از حجم تولید روزانه گاز کشور فراتر رفته و موجب ایجاد یک ناترازی در میزان تولید و مصرف می­ شود به نحوی که در سال­های اخیر به منظور تامین گاز مورد نیاز بخش مسکونی، گاز کارخانجات و صنایع را محدود نموده و بعضا منجر به توقف خط تولید ­آن­ها شده است. لذا همواره واحدهای تجاری، کارخانجات و صنایع به دنبال جایگزینی مناسب برای گاز طبیعی بوده تا بتوانند از حداکثر ظرفیت خط تولید خود در زمان اوج مصرف (فصل زمستان) استفاده نموده و از توقف تولید و تحمیل ضررهای مالی متاثر از آن جلوگیری نمایند. 

شرکت کنسرسیوم صنعت نفت و گاز آکام به عنوان مجری طرح­ های گاز رسانی و ذخیره سازی گاز به روش­ های CNG و [2]SNG و با تکیه بر دانش و تجربه متخصصین خود مفتخر است که با انجام طرح ­های گاز رسانی و ذخیره سازی گاز به روش CNG در اقصا نقاط کشور توانسته است حجم کوچکی از این مشکلات را در سال­های اخیر بر طرف نماید. لذا به منظور آشنایی بیشتر مخاطبین با توانایی ­های این شرکت و ارائه راهکار ها به کارخانجات و صنایع، در بخش بعدی به تشریح طرح­ SNG به عنوان سیستم جایگزین گاز طبیعی پرداخته می­ شود.

تعریف سیستم SNG (LPG + Air)

SNG یا گاز طبیعی مصنوعی (سنتز شده) در واقع مخلوط گازی حاصل از ترکیب LPG و هوا می ­باشد که با عناوینی چون Substitution Natural Gas، Propane – Air و LPG-Air نیز شناخته می ­شود. از سیستم SNG در صنایع به منظور اوج سایی[3] در برهه­ های زمانی اوج مصرف (فصل زمستان) استفاده می ­شود. همچنین از سیستم SNG می ­توان به عنوان سیستم پشتیبان آماده به کار[4] در زمان­ افت ­های­ ناگهانی فشار در خط تولید کارخانجات نیز استفاده نمود.

مایع سوختنی در سیستم SNG گاز مایع یا LPG می ­باشد. گاز مایع و گاز طبیعی (متان) ترکیب شیمیایی و به تبع آن ارزش حرارتی متفاوتی دارند. ارزش حرارتی گاز طبیعی و گاز LPG به ترتیب MJ/m3 35.60 و  Mj/Kg46 می ­باشد. لذا در صورتی که از گاز LPG به طور مستقیم به عنوان جایگزین گاز طبیعی استفاده شود، ضروری است که تمامی مشعل­های تجیزات گاز سوز عوض شود که این کار باعث صرف هزینه، زمان و توقف تولید جهت تعویض ادوات مذکور می ­گردد. لکن در طرح SNG، گاز LPG با هوا به نسبت مشخص ترکیب شده تا مشخصه حرارتی (شاخص Wobbe[5]) گاز LPG با مشخصه حرارتی گاز طبیعی یکسان گردد و بدون نیاز به تغییر مشعل ­های تجهیزات از مخلوط گازی LPG – هوا به عنوان جایگزین گاز طبیعی استفاده نمود.

در چه صنایعی می­توان سیستم SNG را جایگزین گاز طبیعی کرد؟

اجرای طرح SNG در صنایع وابسته به مکانیزم مصرف گاز طبیعی در خط تولید کارخانجات و واحدهای صنعتی می ­باشد. به طور کلی صنایع از گاز طبیعی عمدتا به دو صورت و به شرح ذیل استفاده می­ کنند:

  • استفاده از گاز طبیعی در سیستم فرآیندی خط تولید مثلا به عنوان گاز احیایی (گازی که باعث حذف اکسیژن از آهن اسفنجی می­ شود) در کوره­ های احیای مستقیم به روش میدرکس. توضیح اینکه در این حالت روش SNG کاربرد نداشته و می ­بایست از روش ­های گاز رسانی یا ذخیره سازی گاز به روش CNG استفاده نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله گازرسانی و ذخیره سازی گاز به روش CNG مطالعه یا از قسمت تماس با ما با کارشناسان این شرکت ارتباط حاصل فرمایید.
  • از گاز طبیعی به عنوان ماده سوختنی و صرفا به منظور ایجاد حرارت در تجهیزات استفاده می ­شود به عنوان مثال گاز سوختی کوره ­های پیش ­گرم و ذوب فلزات یا تجهیزات گرمایشی مثل بخاری و هیترهای صنعتی و... . توضیح اینکه در این حالت می ­توان از روش ذخیره سازی SNG یا CNG استفاده نمود.

تجهیزات اصلی یک سیستم SNG چیست؟

در شکل زیر شماتیک جریان فرآیندی (PFS[6]) یک سیستم ذخیره سازی SNG نشان داده شده است.

همان ­گونه که در تصویر فوق قابل مشاهده است، مهم ­ترین بخش ­های یک سیستم ذخیره سازی گاز به روش SNG به شرح ذیل می ­باشد:

  • مخازن ذخیره گاز مایع
  • بخارگر[7]
  • واحد تولید هوای فشرده
  • مخلوط­گر[8]
  • مخزن آرامش[9]

 

واحد ذخیره سازی گاز مایع

گاز LPG در فشار اتمسفر و در دمای محیط در فاز گازی است. با این وجود این گاز در مخازن در فشار حدودا 17 بار و در دمای محیط به صورت فاز مایع قابل ذخیره سازی می ­باشد. توضیح اینکه گاز LPG در فاز مایع 270 برابر نسبت به فاز گازی فشرده­ تر می­ گردد و در نتیجه ظرفیت بیشتری از گاز LPG را در فاز مایع می ­توان ذخیره نمود. همان­ گونه که در بخش مقدمه گفته شد، ایران دارای منابع عظیم گازی می­ باشد و گاز LPG را به راحتی می­ توان در فصول گرم سال که تقاضا برای گاز کم می ­باشد و مازاد ظرفیت تولید وجود دارد از طریق راه آهن یا تانکرهای ویژه حمل گاز مایع تهیه و در مخازن مبادی مصرف ذخیره نمود. از انواع مخازن استوانه ­ای و کروی در ظرفیت ­های متفاوت می ­توان جهت ذخیره سازی LPG استفاده کرد.

واحد بخارگر (تبدیل LPG مایع به فاز گازی)

همان­ گونه که پیش ­تر گفته شد به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی، LPG در فاز مایع در مخازن ذخیره می ­گردد لذا به منظور ترکیب مناسب با هوا باید در ابتدا در تجهیزی به نام بخارگر تبدیل به فاز گازی می ­گردد. بخارگر در انواع مختلف از قبیل شعله مستقیم، حمام آبی و نوع الکتریکی یا برقی و در ظرفیت ­های مختلف تولید می ­شوند. در تصویر زیر نقشه سیستم داخلی یک نمونه بخارگر از نوع شعله مستقیم نشان داده شده است.

 

واحد تولید هوای فشرده

این واحد شامل تجهیزاتی مثل پمپ­ها، کمپرسورها و خشک کن­ها (جهت حذف رطوبت هوا) می ­باشد که وظیفه تزریق هوای فشرده خشک به سیستم SNG را بر عهده دارد. کارخانجات و صنایعی که واحد تولید هوای فشرده آن ­ها توان تولید هوای مورد نیاز سیستم SNG را داشته باشد نیازی به احداث واحد جدید نمی ­باشد و تنها می ­توان یک انشعاب از سیستم موجود اخذ گردد و به سیستم SNG متصل نمایند.

 

مخلوط­گر

در این تجهیز هوای تولید شده و گاز مایع خروجی از کوره واحد بخارگر با نسبت مشخص (عموما 60 درصد گاز پروپان و 40 درصد هوا) ترکیب می ­گردد. در تصویر زیر نقشه شماتیک یک نمونه مخلوط­ گر نشان داده شده است.

 

مخزن آرامش

مخلوط گازی هوا و گاز خروجی از واحد Vaporizer دارای تلاطم می ­باشد، لذا به منظور کاهش این تلاطم، مخلوط گازی مذکور وارد مخزن آرامش شده و پس از سپری شدن مدت زمان مشخص، تلاطم گاز از بین رفته و سپس مخلوط گازی به خط لوله واحد صنعتی مورد نظر متصل می ­گردد. 

 

[1]  Compressed Natural Gas

[2]   Synthetic Natural Gas

[3]   Peak Shaving

[4]   Standby Back-up System

[5]  Wobbe Index

[6]  Process Flow Schematic

[7] Vaporizer

[8] Blender or Mixer

[9] Surge Tank

شبکه های اجتماعی

خبرنامه

با عضویت در خبرنامه آکام از آخرین اخبار نفت و گاز باخبر شوید